5 tipuri de lapte: care-i cel mai bun?

Efectele lor asupra noastră si a planetei!

 

Popularitatea alimentelor vegane continuă să crească, iar ianuarie este considerată luna pentru a lua în considerare încercarea lor.

Alternativele de lapte, cum ar fi ovăzul, soia, migdalele sau nuca de cocos, reprezintă o zonă de interes, vânzările crescând în toată lumea.

Un studiu științific sugerează că emisiile de gaze cu efect de seră utilizate în producția de laptelui din plante sunt mai scăzute decât în ​​cazul laptelui de vacă.

 

Dar care lapte are cel mai mic impact asupra planetei?

Producerea unui pahar de lapte de vacă este de trei ori mai poluantă comparativ cu orice lapte vegetal, potrivit unui studiu al Universității din Oxford.

Privind utilizarea terenurilor, diferența este mai strictă.

Producerea unui pahar de lapte de vacă în fiecare zi pentru un an de zile  necesită teren de 650 mp, echivalentul a două terenuri de tenis și de 10 ori mai mult decât aceeași cantitate din lapte de ovăz, potrivit acestui studiu.

Laptele de migdale necesită mai multă apă decât laptele de soia sau de ovăz. Un singur pahar necesită 74 litri – putin mai mult decât un duș. Laptele de orez, este, de asemenea, destul de insetat, necesitând 54 de litri de apă pentru un singur pahar in fiecare zi timp de un an.

Cu toate acestea, merită remarcat faptul că atât laptele de soia, cât și laptele de ovăz necesită mai puțină apă decât orice alt lapte.

 

 

Producția alimentară este responsabilă pentru un sfert din emisiile de gaze cu efect de seră produse de om, contribuind la încălzirea globală, potrivit studiului pe care se bazează, de Joseph Poore, de la Universitatea din Oxford.

Veganismul: De ce este în creștere?


Cele mai căutate întrebări despre veganism au răspuns
Studiul a constatat că carnea și alte produse de origine animală au fost responsabile pentru majoritatea emisiilor de gaze cu efect de seră legate de alimente, în ciuda faptului că oferă doar o cincime din cantitatea de calorii consumate.

 

Oamenii tind să subestimeze emisiile de gaze cu efect de seră din alimente, iar laptele animal nu este o excepție, potrivit cercetării Dr. Adrian Camilleri, psiholog la Universitatea de Tehnologie din Sydney.

„Emisiile de gaze cu efect de seră din lapte sunt de aproximativ 30 de ori mai mari decât estimările oamenilor”, a declarat el pentru BBC News.

„Majoritatea consumatorilor de lapte vegetal nu subestimează emisiile de gaze cu efect de seră, aceștia trecând de la laptele de vacă la cel vegetal, cum ar fi laptele de soia”.

Vânzările așa-numitului lapte alternativ cresc mai repede în Regatul Unit decât vânzările de laptele tradițional, potrivit cercetătorilor de piață Mintel.

Companiile de lapte de ovăz au intrat recent pe piața din Marea Britanie, oferind băuturii un impuls în interesul căutării. Nici o altă țară din lume nu a avut un interes crescut în căutarea laptelui de ovăz decât în ​​Marea Britanie în ultimele 12 luni.

Căutări pentru alternativele de lapte  în ianuarie în Marea Britanie – în special lapte de soia și lapte de migdale (Sursă Google)

 

Companiile de lapte de ovăz au intrat recent pe piața din Marea Britanie, oferind băuturii un impuls în interesul căutării. Nici o altă țară din lume nu a avut un interes crescut în căutarea laptelui de ovăz decât în ​​Marea Britanie în ultimele 12 luni.

Căutări pentru alternativele de lapte  în ianuarie în Marea Britanie – în special lapte de soia și lapte de migdale (Sursă Google)

Deci, în ce măsură tendința alimentară pe bază de plante se traduce la un număr real?

Există aproximativ 540.000 de vegani în Marea Britanie, potrivit unui sondaj realizat în 2016 de către Societatea Vegană, estimat a fi de la 150.000 în 2006.

Cu toate acestea, unele organisme agricole critică ideea de Veganuary.

Campania ignoră faptul că cultivarea ovinelor în Marea Britanie „funcționează foarte mult în armonie cu mediul, cu peisajele noastre și cu ecologia noastră umană”, potrivit Asociației Naționale a Oilor.

Carnea roșie din animale crescute pe iarbă a fost diferită de creșterea intensivă a animalelor, a declarat directorul executiv Phil Stocker.

„Unii oameni par a fi înclinați să descrie oile ca fiind un dușman global – dar, de fapt, ele sunt cele mai bune tehnologii regenerabile și sunt o formă eficientă de gestionare a terenurilor productive, care este prietenoasă cu planeta”, a adăugat el.

Sursă :  BBC NEWS 

SunĂ-ne

0040 742888880

0033 651101611

Share This

Share This

Share this post with your friends!